“– Jåtunbakken gir plass til felleskap og mangfold.”
Som arkitektkontor har vi vært så heldige å få være med på prosessen helt siden reguleringsfasen, og har fått påvirke hovedgrepene i prosjektet i stor grad. Jåtunbakken har en unik beliggenhet i overgangen mellom by og land, med et vernet kulturlandskap og den gamle gården i Skogsbakken som nærmeste naboer. Prosjektet er utformet som et tun, med bygninger i ulike størrelser, som omkranser et stort, felles gårdsrom. Det solrike gårdsrommet opparbeides med frukttrær, ulike spiselige planter og muligheter for urban dyrking. Dette som en henvisning til stedets historie som et tidligere jordbruksområde. Leilighetsbygningene er plassert i sør med kort vei til «byen» – Jåttåvågen, mens rekkehusene, med deres karakteristiske saltak, gir en kledelig overgang mot det tilliggende kulturlandskapet.
“– Nå kan du leve hele livet på Jåtun! ”
– Eneboliger i rekke, rekkehus og leiligheter i alle størrelser. Bredden i boligtyper gjør at man kan bo hele livet i Jåtunbakken. Kjøper du rekkehus her i dag, ligger alt til rette for et kortreist flyttelass til noe større eller mindre den dagen du trenger det, sier prosjektutvikler i Base, Odd-Are Njå. Livshjul-tanken har vært viktig siden dag én i planleggingen av Jåtunbakken og resten av Jåtun. – Både forskning og erfaring viser at et nabolag med boliger for mennesker i alle aldre, scorer høyt på trivsel, trygghet og samhold. Den kunnskapen vil beboerne høste av her, smiler Odd-Are.
Base har et stort fokus på gode fellesarealer i sine prosjekter. Det er viktig for å bygge et godt og sosialt nabolag, men også for privatøkonomien, forteller salgsansvarlig for Jåtunbakken, Jeanette Tunge.
– Sammenlign det du betaler for et rekkehus med fellesarealer i Jåtunbakken opp mot prisen for en leilighet andre steder. Jeg er ganske sikker på at de som kjøper i Jåtunbakken vil si at de kommer best ut, sier Jeanette, og utdyper: – Tenk bare på hva det betyr for størrelsen på lån og år med renteutgifter når du får fellesarealer som erstatter det ekstra soverommet. Det blir ikke rent lite. Det er mange gode grunner til å velge Jåtunbakken, både i dag og i årene som kommer.
3D-illustrasjonen kan vise elementer og materialer som ikke er en del av standardleveransen. Avvik kan forekomme i fasadeuttrykk og uteområde, se egen utomhusplan.
3D-illustrasjonen kan vise elementer og materialer som ikke er en del av standardleveransen. Avvik kan forekomme i fasadeuttrykk og uteområde, se egen utomhusplan.
Vi møtes i felleshuset!
Jåtunbakken får flere gode møtesteder der beboerne kan samles til hverdagsmoro og fest – både tilfeldig og planlagt. Den kanskje viktigste arenaen tror vi blir felleshuset, som kommer i tunet mellom boligene og de to leilighetsbyggene. Dette huset planlegges med kjøkkenfasiliteter, wc, bodplass, sittegrupper og mer, slik at kommende beboere kan samles til strikkekvelder, julebakst eller vinsmaking – her blir det mange muligheter. Felleshuset kan selvsagt reserveres hvis man vil feire et jubileum eller invitere gode venner til å nyte en fin sommerkveld på Jåtun.
Fleksibel gjesteleilighet
Jåtunbakken får en flott møblert gjesteleilighet med kjøkkeninnredning og eget bad på bakkeplan i det ene leilighetsbygget (BB2). Denne leiligheten kan du leie når du får overnattingsbesøk, og da kan gjestene dine komme og gå som de vil – uten å vekke deg. Denne gjesteleiligheten kan med enkle grep endres til et allrom med spisebord eller møterom for styret i sameiet. Kanskje du vil inviterte nye naboer til felles kveldsmat her?
“– Vi vil skape lune møteplasser med grønn innramming.”
– For det første er det viktig at dette arealet faktisk er stort nok til å skape et ordentlig tun. Dermed har vi det beste utgangspunktet når vi lager de gode grøntområdene og møteplassene som gjør Jåtunbakken til et sted for alle generasjoner, sier Silje. I hennes arbeid er det alltid viktig å sørge for løsninger som gjør at folk får lyst til å være ute.
– Felleshuset blir selvfølgelig viktig, og derfor skal vi skape en fin, grønn innramming rundt den sonen. Her kommer også sittegrupper med solrik plassering. Like ved settes det opp dyrkningskasser som vi tror blir populære blant både barn og voksne. I naboprosjektet, Husene i Skogen, brukes slike kasser flittig, forteller Silje.
Tunet får frodig og variert beplantning. Silje nevner rips, solbær, markjordbær, rabarbra, svartsurbær og hylleblomster blant det som kan høstes og spises.
– Tradisjonelt sett har det alltid vært fokus på lekeplasser. Det har vi selvfølgelig her også, for det er ved sandlekeplasser mange naboer møter hverandre for første gang. Her, med felleshus og møteplasser fordelt i ulike soner med grønn innramming, håper vi å friste enda flere til å møtes utendørs, smiler Silje.
Ny tursti:
Den grønne ringen
Blant de attraktive kvalitetene som kommer på Jåtun, er en helt ny tursti: Den grønne ringen. Denne omkranser hele Jåtun og er planlagt med flere ballbaner og kvartalslekeplasser, gapahuk og naturlekeplass, hinderløype, treningsapparat og flere benker og gressplener til frilek, piknik og mer.
Overordnet blir det en overgang fra det mer opparbeidede parkmessige mellom boligfeltene i øst til det eksisterende landskapet med åpne områder, jordbruk og god utsikt i høyden i vest. Utformingen av ringen er derfor mer urban i øst og mer naturpreget i vest.