“– Målet med Jåtun er å bygge et nabolag der alle generasjoner finner en bolig som passer for dem.”
En av hovedtankene for Jåtun er at boligene plasseres rundt ulike tun hvor beboerne kan bli kjent og tilbringe tid sammen. Det skal være lett å bevege seg mellom de ulike tunene, som får forskjellig innhold. Noen kan bli rendyrkede lekeplasser hvor barn og foreldre, barnebarn og besteforeldre, kan møtes. Andre tun kan tilrettelegges med treningsapparater for aktive voksne, mens noen tun kan få rikholdige planteparseller. Mulighetene er mange.
– Å være sosial og bli kjent med naboene er kanskje det viktigste for trivsel, stabilitet og tilhørighet i bomiljøet. Når vi bygger Jåtun, legger vi til rette for mange gode og uformelle møtesteder mellom boligene. Godt naboskap kommer ikke av seg selv. Vi har mange gode idéer som er i ferd med å bli reelle planer, sier Tom Rune.
Sykkel, buss, tog eller bil? Ditt valg.
Det blir enkelt å komme seg til og fra Jåtunbakken, uansett om du foretrekker joggesko, sykkel, buss, tog eller bil. Med den nye bussveien som er under bygging vil det for mange bli naturlig å la bilen stå hjemme. Krysset nærmest Jåtunbakken, Karusellenkrysset, fornyes helt og får et «lokk» over seg slik at biltrafikk og buss- og sykkeltrafikk vil foregå på hvert sitt nivå. Her blir det også et nytt knutepunkt mellom bussveien og den nye busstraseen til Ullandhaug (nye SUS og UIS) og gode gang- og sykkelforbindelser i alle retninger.
Kortreist hverdagsliv
Bo nær titusenvis av arbeidsplasser
Å ha kort avstand mellom hjem og jobb, det er gull verdt i hverdagen. Med leilighet på Jåtunbakken får du flere av regionens største arbeidsplasser innen et par kilometers radius – og mer tid til overs, lavere reiseutgifter og et mer miljøvennlig liv.
Jåtun og Hinna Park kobles sammen!
Denne løsningen vil gjøre det tryggere og mer lettvint for alle som skal fra Jåtun til togstasjonen og Hinna Park, og skape et grønnere og fredeligere nærområde.
«Karusellen» er også en del av det store bussveiprosjektet mellom Sandnes og Stavanger. Dermed får du som flytter til Jåtun enda bedre kollektivmuligheter, blant annet til det nye sykehuset på Ullandhaug. Målet er at de første bussene kan gå langs denne delen av bussveien ved årsskiftet 2025-2026.
UNIVERSITETSSJUKEHUSET I STAVANGER
Det nye sykehuset på Ullandhaug bygges nå. Plassering: cirka 8 minutters sykkeltur i rolig tempo fra Jåtunbakken.
Til sammen har Stavanger universitetssjukehus (SUS) ca. 7500 ansatte fra over 30 nasjoner, og er landets tredje største akuttsykehus.
UNIVERSITETET I STAVANGER OG INNOVASJONSPARK STAVANGER
Ullandhaug er tilholdssted for ledende fagmiljøer innen mange, mange bransjer. Under «paraplyen» Innovasjonspark Stavanger finner du over 150 virksomheter, medregnet den største av de alle: Universitetet i Stavanger, med 1900 ansatte og 12000 studenter.
Bedriftene på Ullandhaug er en blanding av gründer-bedrifter, forskningsmiljø og etablerte virksomheter. Flere er ledende innen innovasjon og teknologi. Sammen utgjør de et spennende miljø og nettverk, og driver verdiskaping i verdensklasse.
HINNA PARK
Jobber du i Hinna Park, er det slett ikke umulig at du vil se nedover på bygget du jobber i hvis du flytter til Jåtunbakken. Til sammen har cirka 80 bedrifter Hinna Park som sin base, og fordelt på de 80 selskapene jobber over 5300 personer.
FORUS
En liten sykkeltur over Jåttå, og vips: Du er på Forus – Norges viktigste næringsområde. Intet mindre. Vi snakker faktisk om 3000 virksomheter, 46000 ansatte og 6500000 m² næringsareal.
I sum står næringsvirksomheten på Forus for en femtedel av norsk verdiskaping. Det er ikke uten grunn at vi kaller det Norges viktigste næringsområde, og sier at du som flytter til Jåtunbakken får mange muligheter i sykkelavstand.
Jåtunbyen – inngangsporten til Jåtun
Mye har skjedd i Jåtuns nærområde de siste 20-30 årene. Mer skal det bli!
Bussveien og nytt sykehus er allerede under bygging, men visste du at alle som flytter til Jåtun får sin egen nærbutikk på «rette siden» av Diagonalen? Mellom kvartalslekeplassen ved Husene i Skogen og Diagonalen (Fv. 44) kommer prosjektet Jåtunbyen. Her kommer det både boliger og et næringsbygg med en moderne Rema 1000-butikk. Et praktisk stoppested på vei hjem fra jobb eller trening. Stavanger kommune planlegger også bygging av en idrettshall og foreløpige planer tilsier at denne blir bygget i perioden 2028 – 2030.
Sopp har aldri smakt bedre
På Aarrestad Gård, noen drøye steinkast fra Jåtunbakken, der holder Ingrid Sandvik og Joakim Skarpsno Aarrestad hus. Sammen driver de to Rogalands eneste soppgård, Topp Sopp. Og kvaliteten på mat dyrket på Jåttå, den er alltid i øverste klasse. Det fikk Ingrid og Joakim bekreftet i februar 2021 da de stakk av med seieren i kategorien «Årets grønne» i den prestisjefylte og landsomfattende konkurransen «Det norske måltid».
Det norske måltid-prisen vant de for sin Blågrå Østerssopp. På gården deres kan du også få kjøpt soppartene Lionsmane, Kongeøsters og Shiitake.
Du finner Topp Sopp i Jåttåveien 63 og på toppsopp.no
Nyt biff fra egen nabolag!
De er hårete og ser litt morske ut, Angus-kyrne som beiter i nabolaget til Jåtun. Det staute utseende til tross, denne skotske storferasen er harmoniske dyr med et godt lynne.
Kyrene tilhører Angus Gardskjøtt, hvor Jan og Jon Aarrestad har satset på akkurat denne typen storfe i en årrekke. På nettsiden deres, angusgardskjott. no, kan du enkelt bestille kjøtt i små og store forpakninger med biff, steik, kjøttdeig og høyrygg, men også spesialiteter som Angus chilisalami og hamburgere. Høres ikke det perfekt ut? Kortreist, må prøves!
Du finner Angus Gardskjøtt i Jåttåveien 59 og på angusgardskjott.no
Besøk frodige Brynes planter
Fem generasjoner med grønn fagkunnskap
Med ny leilighet og stor balkong, da får du helt sikkert lyst til å skape grønn trivsel utendørs. En god nabo du kommer til å besøke ganske så ofte når du flytter til Jåtunbakken, det er Brynes planter.
Det er bare en trillebårtur fra Jåtunbakken til Jåttås eget hagesenter, det fargerike landemerket i Jåttåveien. Her kan Siri Bryne Ringstad, femte generasjon gartner i Bryne-slekten, ganske sikkert hjelpe deg med å finne blomster, urter og grønnsaker som trives inne og ute i din nye leilighet.
Du finner Brynes planter i Jåttåveien 92 og på brynesplanter.no
Eventyret Jåttå gårdsbryggeri
Historien om Jåttå gårdsbryggeri er et eventyr med barndomskompisene Marius Marthinsen, Kristoffer Fossmark og Vegard Jaatun i hovedrollene. De tre vokste opp på hver sin gård på Hinna og Jåttå, og i 2013 startet de opp med hjemmebrygging. En gammel låve ble modernisert, og gamle melketanker ble bygget om til bryggeutstyr og gjæringstanker. Stein på stein ble lagt, og i starten av 2016 ble bevilling for produksjon stemplet og godkjent.
I dag har de flere velsmakende ølsorter i porteføljen, og ølbryggerne har også sin egen humleproduksjon. Flasker med den lett gjenkjennelige bryggerigampen i logoen finner du i butikker i hele regionen, og i deres eget utsalg ved bryggeriet. I låven kan det arrangeres smakskvelder for grupper – noe for dere som flytter inn på Jåtunbakken?
Du finner Jåttå gårdsbryggeri i Rogstadmyrå 19 og på jattagardsbryggeri.no.
Nabolagskjøpesenteret ditt: Stadionparken
Mat, mote & mye mer like nedi gata
Stadionparken er et godt nærsenter for våre mange gode naboer. Bare de siste årene har det kommet spisesteder som Delikatessen by Foodfighters og Kanelsnurren, Europris-butikk, SATS, og ikke minst: bydelens egen sportsbar: Zip4020.
Alt det nye gjør Stadionparken komplett, for her er allerede Helgø Meny og Rema 1000, klesforretninger som Høyer og Match, spisesteder, blomsterbutikk, optikker og frisør – i tillegg til både apotek og vinmonopol. Alt akkurat så nær Jåtunbakken at en svipptur innom blir enkelt.
Bo der andre går tur
Hørt om Jåttåturen? Det er en 7,7 kilometers lettgått og merket rundtur du kan starte på oppe i Skogsbakken, litt vest for Jåtunbakken. Denne turløypa er merket med Turistforeningens røde T-er og tar deg gjennom gården Jåttens eldgamle kulturlandskap. Hele 26 gravhauger er funnet her, så bosetning har det vært langt tilbake. Gården var i kongens og biskopens eie, og oppført som lensmannsgods i 1647. I 1906 var hele gården fordelt av private og besto av 85 bruk.
Klyngetun og steingjerder viser vei før du krysser motorveien og passerer Valbergmyra – en av Stavangers siste store sammenhengende myrer. Derfra går det lett i flatt terreng mot Forus, langs kommunegrensa til Sola.
Du beveger deg i det som for over 100 år siden var Stokkavannet, et vann fire ganger så stort som Store Stokkavatnet. Fra 1906 til 1912 ble det utført et gedigent arbeid for å skape nytt jordbruksareal gjennom å tappe og drenere vannmengdene ut i Hafrsfjord. Det ble laget en tunnel gjennom Åsen-høyden og en kanal videre over Joa og ut i Hafrsfjord. Sakte, men sikkert fikk man ny og dyrkbar jord.
Veien videre tar deg opp bakkene forbi Godeset før du runder Nato-basen og Stavangers nest høyeste fjell, Jåttånuten. Deretter gjenstår det ikke mange minutter før du er hjemme igjen, i din nye leilighet.